Brist på kunskap och ansvarsfördelning av farligt avfall
Att hantera farligt avfall på ett korrekt sätt är avgörande för att skydda både miljön och människors hälsa. Sedan 1 november 2020 är det lagkrav på att registrera och rapportera uppgifter om farligt avfall till Naturvårdsverkets digitala avfallsregister. Det finns även omfattande riktlinjer och krav på både hantering och sortering utav farligt avfall. Trots detta finns det indikationer på bristande kunskap och otydlig ansvarsfördelning inom området.
Vad beror den bristande kunskapen på?
Enligt Naturvårdsverket är det viktigt att verksamhetsutövare gör tydliga bedömningar av när avfall upphör att vara avfall. Om det är otydligt om ett material klassas som avfall eller produkt finns det risk för att varken avfalls- eller kemikalielagstiftningen följs, vilket kan leda till påverkan på människors hälsa eller miljön.
Dessutom rapporterar Avfall Sverige att det saknas exakta uppgifter på mängden farligt avfall från industribranschen. Dock visar den senaste officiella avfallsstatistiken – som Naturvårdsverket rapporterar till EU – att 2,9 miljoner ton farligt avfall i Sverige uppkom under 2018.
Vem ska ta ansvar?
Det verkar råda otydligheter kring ansvarsfördelning vad det gäller avfallstypen. Riksrevisionen påpekar att det finns vissa brister i systematiken för tillsyn över transporter av farligt avfall, vilket leder till en otydlig situation för både de utpekade länsstyrelserna och övriga länsstyrelser. Otydligheten omfattar bland annat om resurser ska satsas på området eller inte. Berörda myndigheter har vidtagit förbättringar i systemets vissa delar, men fler åtgärder behövs för att effektivisera hanteringen.
Fortsättningsvis har Fastighetsägarna Sverige påpekat behovet av att kommunerna behöver förtydliga verksamheters ansvar gällande farligt avfall och grovavfall, särskilt i samband med införande av frival enligt SOU 2021:24.
Hur kan verksamhetsutövare och privatpersoner bli bättre på återvinningshanteringen av farligt avfall?
- Rådfråga alltid er avfallsentreprenör om ni är osäker på någon avfalltyp.
- Finns risk att ett material kontaminerats av farligt avfall – hantera det som farligt avfall.
- Gör det rätt och lätt från början – låt er avfallsentreprenör rapportera ert farliga avfall till Naturvårdsverkets avfallsregister.
- Som privatperson kan du på Stockholm Vatten och Avfalls se vart du kan lämna ditt farliga avfall för återvinning. Klicka här för att komma dit direkt.
Sammanfattningsvis krävs en ökad medvetenhet, tydligare riktlinjer från myndigheter och effektivare tillsyn av transporter för farligt avfall. Utan dessa åtgärder riskerar farligt avfall att fortsätta hanteras på ett sätt som skadar vår miljö och hälsa.
Källhänvisning:
Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/avfall/bedomning-av-nar-avfall-upphor-att-vara-avfall/?utm_source=chatgpt.com
Avfall Sverige: https://www.avfallsverige.se/fakta-statistik/insamling/farligt-avfall-fran-hushall/
Regeringen: https://www.regeringen.se/contentassets/2a20940abf12400a9ecb2f151fd36bd2/fastighetsagarna-sverige.pdf
