Därför är det viktigt att sortera ut matavfallet
Som de allra flesta redan känner till är det i Stockholms kommun ett lagkrav sedan 1 januari 2023 på att sortera ut matavfall från hushåll, kontor och övriga verksamheter. Genom att göra detta bidrar du till att göra staden mer klimatsmart och fri från fossilbränslen.
Hela 40 procent av det som slängs i den vanliga restavfallspåsen är matavfall. Genom att separera matrester kan dessa istället behandlas biologiskt och omvandlas till biogas och biogödsel, vilket bidrar till produktionen av fossilfria bränslen. Biogasen används som bränsle för lastbilar, bussar och personbilar istället för bensin och diesel, vilket minskar utsläppen av kväveoxider och andra skadliga ämnen i luften.
Stockholm stad har som klimatmål att bli ett “klimatpositivt 2030 och fossilfritt 2040 genom kraftigt minskade utsläpp och koldioxidlagring”. För att produktionen av biobränslen ska vara möjlig krävs det ett gemensamt medborgerligt samarbete hos gemene man att sortera ut matavfallet. Dina matrester gör skillnad!
Hämtning av matavfall en gång i veckan är dessutom avgiftsfritt enligt Stockholm Vatten och Avfalls (SVOA) avfallstaxa. Genom att sortera ut matavfallet minskar mängden som slängs i restavfallet, vilket kan leda till att ni kan sänka ert intervall för restavfallshämtningar. Med det sagt, går det att sänka avfallskostnaderna genom att sortera ut matavfallet i er fastighet eller på företaget.
Biogödsel används även som näring för åker- och skogsmark. Genom att använda biogödsel återförs näringsämnen och humus till kretsloppet. Detta minskar behovet av konstgödsel och minskar brytningen av fosfor, som är en ändlig resurs. Kväve, som också finns i biogödel, är dyrt att producera.
För att göra det ännu tydligare hänvisar vi till några räkneexempel SVOA har tagit fram:
- Fem kilo matavfall kan driva en personbil nästan en mil.
- En familjs potatisskal från sex middagar kan ge tillräckligt med biogödsel för att odla potatis till en påse chips för en kvälls fredagsmys.
- Matavfallet från 3 000 personer kan driva en stadsbuss i ett helt år.
- Om alla 2,3 miljoner invånare i Stockholms län sorterade ut sina bananskal under ett år skulle det ge tillräckligt med biobränsle för en buss att köra fyra varv runt jorden.
Det bästa är att beräkna mängden mat så att den kan ätas upp direkt, eller att rester kan frysas in till lata dagar då orken inte finns till att laga middag. Genom att minska matsvinnet gör du en stor insats för miljön – cirka 35 procent av all mat slängs i onödan. Tänk noga efter innan du handlar så att du inte köper mer än du kan äta.
Så kom ihåg, att sortera matavfallet är bra för både miljön och ekonomin!
Källor:
Stockholm Vatten och Avfall:
https://www.stockholmvattenochavfall.se
Stockholm stad:
https://start.stockholm/om-stockholms-stad/