Matsvinnet måste minska
Visste du att en svensk i genomsnitt slänger omkring 35 kilo ätbar mat varje år? Det motsvarar flera tusen kronor, vilket är ett stort slöseri med både resurser och miljö.
2018 togs det fram en nationell handlingsplan för att minska matsvinnet i Sverige, vilket lett till en succesiv minskning. Enligt Naturvårdsverket går det dock totalt sett för långsamt. Därför har Livsmedelsverket i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket, tagit fram den uppdaterade handlingsplanen: “Fler gör mer – handlingsplan för minskat matsvinn till 2030”. Målet är att halvera matsvinnet till 2030. Handlingsplanen innehåller strategier och konkreta åtgärder för hela kedjan – från jordbruk och produktion till butik, restaurang och konsument. Den avhandlar även hur vi kan mäta och följa upp matsvinn, samarbeta bättre mellan aktörer samt främja innovation och konsumentbeteendeförändring.
Mycket utav ansvaret ligger på myndigheter och aktörer, som har viktiga roller i att bidra till förbättringar. Men planerna blir först verklighet när vi privatpersoner också förändrar vårt beteende
Därför vill vi dela med oss av några enkla men kraftfulla tips:
- Planera inköp
Inventera kylskåp och skafferi innan du handlar. Gör inköpslista och undvik impulsköp som riskerar att bli mat som aldrig äts. - Bäst före betyder inte dåligt efter
“Bäst före” innebär kvalitet, inte nödvändigtvis att maten är dålig. Många varor är fullt ätbara långt efter det datumet. Använd dina sinnen först för att avgöra maten går att äta. - Ta hand om rester kreativt
Att vara kreativ med maten är både gott och klimatsmart. Gör en gryta på överblivna grönsaker som ser “tråkiga” ut, eller krutonger på bröd som blivit torrt. Blir det över av grytan? Frys in! - Välj svinnvänliga försäljningsformer
De flesta livsmedelsbutiker erbjuder varor med kort datum till nedsatt pris, och appar som Too Good To Go gör det möjligt att rädda mat till förmånligt pris. Både klimatsmart och ekonomiskt!
- Återvinn dålig mat
Mat som olyckligtvis hunnit bli dålig, eller resterprodukter som skal och dylikt ska slängas i den bruna matavfallspåsen för att bidra till produktionen av biogödsel och förnybart bränsle.
I slutändan är det våra vardagsvanor som gör skillnaden. Om varje hushåll minskar sitt matsvinn med bara 20 procent, skulle Sverige spara tiotusentals ton mat varje år. Det skulle även leda till minskat klimatutsläpp med motsvarande hundratusentals bilresor.
Källor:
Naturvårdsverket - Nationell handlingsplan för att minska matsvinn
Livsmedelsverket – FLER GÖR MER – Handlingsplan för minskat matsvinn 2030