Blandcontainer – inte längre tillåtet enligt förpackningsförordningen

maj 2024 |

Förpackningsförordningen 2024

Den som bedriver en verksamhet ska lämna sitt förpackningsmaterial till en aktör som är godkänd av Naturvårdsverket för att hämta utsorterat förpackningsavfall hos en verksamhet. Verksamheten har ansvar för att både förpackningar och eventuellt innehåll ska återvinnas (till exempel matavfall) så att förpackning och innehåll kan återvinnas separat.

I och med lagkravet är det inte längre tillåtet att slänga förpackningsavfall i en bland- eller osorterad container. Naturvårdsverket bedömer att en blandcontainer där sorteringen sker av en avfallsanläggning inte uppfyller sorteringskraven enligt avfallsförordningen. Allt förpackningsavfall ska sorteras ut där förpackningsavfallet uppstår och produceras.

Definition av förpackning:

En förpackning definieras som en engångsartikel eller annan produkt som framställts för att antingen innehålla, presentera eller skydda en vara. Även material som används för att leverera eller på annat sätt hantera en vara räknas som en förpackning och omfattas av producentansvaret.

Fraktioner som kravet innefattar:

  • papper och kartong,
  • plast,
  • metall,
  • färgat glas,
  • ofärgat glas,
  • plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem,
  • trä,
  • övrigt förpackningsmaterial (det kan vara förpackningar av kork, porslin, keramik, tyg mm)

Sortering i kärl:

Att sortera ut förpackningar i kärl är ett enkelt sätt att uppfylla kravet, och som samtidigt minskar arbetsbelastningen och sänker avfallskostnaderna. Vi på Svenska Servicestyrkan hjälper er att ta fram en godkänd hantering anpassad efter era behov och förutsättningar. Dessutom hämtas avfallet med 100% fossilfria transporter.

Kontakta oss så berättar vi mer!

 

Fler inlägg


Intresserad av våra lösningar?

Vår främsta målsättning är att ge de bästa förutsättningarna för våra kunder att skapa en hållbar utveckling – alla ska tjäna på en bättre miljö.

Kontakta oss

Intresserad av någon av våra tjänster eller kan vi hjälpa er med något annat?

Namn(Obligatoriskt)
E-post(Obligatoriskt)
Berätta gärna hur vi kan hjälpa dig eller vad du vill boka för tjänst

SVENSKA SERVICESTYRKAN

Svenska Servicestyrkan AB har sedan starten år 2000 byggt upp en gedigen erfarenhet att ta hand om avfall på effektivast sätt. Både ur ett ekonomiskt perspektiv för kund och ett hållbart sätt för miljön.

KONTAKT

FÖLJ OSS

Godkänd leverantör till: