Matsvinnet måste minska

oktober 2025 |

Visste du att en svensk i genomsnitt slänger omkring 35 kilo ätbar mat varje år? Det motsvarar flera tusen kronor, vilket är ett stort slöseri med både resurser och miljö.

2018 togs det fram en nationell handlingsplan för att minska matsvinnet i Sverige, vilket lett till en succesiv minskning. Enligt Naturvårdsverket går det dock totalt sett för långsamt. Därför har Livsmedelsverket i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket, tagit fram den uppdaterade handlingsplanen: “Fler gör mer – handlingsplan för minskat matsvinn till 2030”. Målet är att halvera matsvinnet till 2030. Handlingsplanen innehåller strategier och konkreta åtgärder för hela kedjan – från jordbruk och produktion till butik, restaurang och konsument. Den avhandlar även hur vi kan mäta och följa upp matsvinn, samarbeta bättre mellan aktörer samt främja innovation och konsumentbeteendeförändring.

Läs handlingsplanen HÄR

Mycket utav ansvaret ligger på myndigheter och aktörer, som har viktiga roller i att bidra till förbättringar. Men planerna blir först verklighet när vi privatpersoner också förändrar vårt beteende

Därför vill vi dela med oss av några enkla men kraftfulla tips:

  • Planera inköp
    Inventera kylskåp och skafferi innan du handlar. Gör inköpslista och undvik impulsköp som riskerar att bli mat som aldrig äts.
  • Bäst före betyder inte dåligt efter
    “Bäst fö­re” innebär kvalitet, inte nödvändigtvis att maten är dålig. Många varor är fullt ätbara långt efter det datumet. Använd dina sinnen först för att avgöra maten går att äta.
  • Ta hand om rester kreativt
    Att vara kreativ med maten är både gott och klimatsmart. Gör en gryta på överblivna grönsaker som ser “tråkiga” ut, eller krutonger på bröd som blivit torrt. Blir det över av grytan? Frys in!
  • Välj svinnvänliga försäljningsformer

De flesta livsmedelsbutiker erbjuder varor med kort datum till nedsatt pris, och appar som Too Good To Go gör det möjligt att rädda mat till förmånligt pris. Både klimatsmart och ekonomiskt!

  • Återvinn dålig mat
    Mat som olyckligtvis hunnit bli dålig, eller resterprodukter som skal och dylikt ska slängas i den bruna matavfallspåsen för att bidra till produktionen av biogödsel och förnybart bränsle.

I slutändan är det våra vardagsvanor som gör skillnaden. Om varje hushåll minskar sitt matsvinn med bara 20 procent, skulle Sverige spara tiotusentals ton mat varje år. Det skulle även leda till minskat klimatutsläpp med motsvarande hundratusentals bilresor.

Källor:

Naturvårdsverket - Nationell handlingsplan för att minska matsvinn 

LivsmedelsverketFLER GÖR MER – Handlingsplan för minskat matsvinn 2030 

Fler inlägg


Intresserad av våra lösningar?

Vår främsta målsättning är att ge de bästa förutsättningarna för våra kunder att skapa en hållbar utveckling – alla ska tjäna på en bättre miljö.

Kontakta oss

Intresserad av någon av våra tjänster eller kan vi hjälpa er med något annat?

Namn(Obligatoriskt)
E-post(Obligatoriskt)
Berätta gärna hur vi kan hjälpa dig eller vad du vill boka för tjänst

SVENSKA SERVICESTYRKAN

Svenska Servicestyrkan AB har sedan starten år 2000 byggt upp en gedigen erfarenhet att ta hand om avfall på effektivast sätt. Både ur ett ekonomiskt perspektiv för kund och ett hållbart sätt för miljön.

KONTAKT

FÖLJ OSS

Godkänd leverantör till: